Selecteer een pagina

De eerste keer dat ik in zo’n storm terechtkwam was in de winter van 2004. We woonden hier toen zo’n half jaar. Ik dacht dat de zondvloed aangebroken was, een tweede 1953, wilde al het rubberbootje dat we in de zomer gebruikt hadden om naar de plaat middenin de Westerschelde te roeien gaan opblazen. Ik kan me zelfs uit mijn jeugd in Elverdinge niet eens een noemenswaardige storm herinneren. Maar hier word je werkelijk uit je onderbroek geblazen. Zelfs nu, terwijl ik zit te schrijven, voel ik al koude tocht. Ergens dus nog een kiertje of spleet. Zoeken en dichtpurren. 

Dat purschuim was toch zo’n beetje een wondermiddel, heb ik gezien toen de bouwers bezig waren. Maar ook elders. Overal waar gebouwd wordt, wordt naar hartenlust gepurd door een hele ploeg probate professionele purrers. Ze gooien je dood met die spuitbussen, zeker als ze tussen de dakplaten purren en je er geboeid naar staat te kijken en voordat je het weet krijg je zo’n purbus op je voorhoofd en heb je er door de metalen onderrand een derde oog bij. 

Het is een mooi woord ook. Het zou in de geneeskunde moeten worden gebruikt, dan kan er door taalgevoelige patiënten nog eens worden gelachen, door een chirurg bijvoorbeeld, na het opereren van twee liesbreuken en een navelbreuk: zullen we die gaatjes dan maar eens dichtpurren, meneer Vantoortelboom? Gaat u uw gang maar, dokter. Pur me maar eens lekker dicht, zodat ik niet ga lekken als een vergiet wanneer ik een sterk Belgisch biertje drink, want anders krijg ik vlekken op mijn schoenen. En over lekken gesproken, die heb ik hier deze week wel gehad: de afvoer in de keuken en het bad. Alles lekt. Ik moest zelfs de handen uit de mouwen steken. 

En u weet, of misschien niet, wat een bekend spreekwoord is in het Engels: Bad luck comes in threes. Oké. Als dat derde ongeluk maar niet betekent dat mijn eigen privéafvoer gaat lekken, dan vind ik alles prima. Er zijn een aantal verklaringen voor dat spreekwoord, en de mooiste vind ik wel de volgende: het zou ontstaan zijn tijdens de Boerenoorlogen in Zuid-Afrika, zo zie je maar, de Nederlanders hebben het weer eens gedaan, want die Zuid-Afrikaanse boeren stamden af van Nederlandse kolonisten. Het verhaal doet de ronde dat de Britse soldaten het snel hadden afgeleerd om met slechts één lucifer drie sigaretten aan te steken, want een Boerscherpschutter kreeg dat vlammetje al snel in de gaten, nam de tijd, mikte en vuurde en schoot zo de derde man naar de eeuwige jachtvelden. Bad luck comes in threes. Het gaat dus echt stormen vannacht.