Selecteer een pagina

Mijn oudste zoon van 17 heeft een Aerox Yamaha scooter, een Derbi motor, een computer, een Xbox en een iPhone. Zelf had ik op die leeftijd alleen een Starflite GTS 50cc, nota bene gemaakt door Batavus en verkocht in Duitsland in de zeventiger jaren van de vorige eeuw. 

Het was een blinkend brommertje, gekocht voor slechts 1000 Belgische franken, omgerekend zo’n 25 euro, van een vriend die een paar maanden later op 16-jarige leeftijd verongelukte omdat hij zijn gordel niet droeg. Mijn vader, monteur, maakte de Starflite rijklaar tegen een aantal strenge voorwaarden: één keer vallen en de Starflite ging weg, ik moest me houden aan de wettelijk toegestane snelheid van 45 km/u en in geen geval mocht ik beschonken op de brommer kruipen. 

Daarna kon ik naar hartenlust tuffen. Alleen de kickstarter deed het niet, dus moest ik hem altijd in gang lopen. Van een vliegende sterrenstart (laat ik voor het gemak maar aannemen dat ‘flite’ taalkundig verwant is aan ‘flight’) was aldus geen sprake. Maar het verchroomde, bordeauxkleurige beestje trok toch goed op en haalde een snelheid van wel 90 per uur als ik stiekem het ringetje dat mijn vader consciëntieus in de uitlaat had gestoken eruit prutste. Gevallen ben ik toch, toen ik op een donkere avond het stoeprandje bij de brug van Boezinge raakte en over het stuur werd gekatapulteerd, maar gelukkig mijn helm op had. Een voetsteun was afgebroken en het voorwiel stond scheef. Om het rijtje van vaderlijke verboden maar compleet te maken reed ik een paar keer na uitbundig naschools cafébezoek niet in een rechte lijn naar huis. De Starflite mocht blijven, want mijn vader was de aardigste man ooit. 

Een telefoon had ik toen niet. Mijn zoon behoort tot de iGeneration, de kinderen die geboren zijn tussen 1995 en 2012. Ze groeiden op met smartphones, iPads, games, Instagram, Snapchat etc. en kunnen zich geen tijd meer herinneren van voor het internet. Er is ook aangetoond dat de komst van de smartphone en social media een grote impact heeft op de concentratie en dat in tegenstelling tot wat je zou verwachten van social media er meer kinderen lijden aan eenzaamheid en depressie. Ze slapen zelfs met hun telefoon. 

Maar het is niet allemaal slecht: er zijn minder tienerzwangerschappen want ze daten minder; doordat ze meer tijd op hun kamer doorbrengen en dus minder uitgaan en alcohol drinken, is het aantal ongevallen afgenomen. Naast de praktische mogelijkheid tot snel contact, zijn dat toch een paar grote voordelen door de komst van die toestelletjes. Er blijkt echter nog een ander kenmerk van de iGeneration: ze behalen later hun rijbewijs, want de roep naar onafhankelijkheid die vorige generaties scheen te voelen en waar vooral de auto symbool voor stond, is bij veel jongeren van nu afwezig. Ze willen niet meer zo snel weg van hun papa en mama, niet in het minst omdat ze het thuis meestal goed hebben.

Als ik ’s avonds naar buiten ga en de Aerox Yamaha scooter en de Derbi motor zie staan, dan hoop ik toch dat de roep naar onafhankelijkheid nog een stille schreeuw in de verte is bij mijn oudste zoon en dat hij niet te vroeg zijn warme nest zal willen verlaten.