Selecteer een pagina

Film by the Sea 2020 gaat van start. Dat is het Zeeuwse culturele evenement waar ik met het meeste plezier naartoe ga. Dat is begonnen in 2015, toen ik door oud-directeur en filmkenner Leo Hannewijk gevraagd werd om in de jury te zetelen. Een week lang elke dag verplicht drie films kijken op een prachtige locatie en elke avond, in het warme licht van de ondergaande septemberzon, dineren bij restaurant Solskin aan de boulevard in Vlissingen. Onlangs zag ik nog een foto van de restauranthouder met een gigantische peperbus, de grootte van een bazooka. De dag werd steevast afgesloten met meerdere drankjes en een diepe nachtrust in hotel Arion.

Ik herinner me nog goed de andere juryleden: voorzitter Adriaan van Dis, rustig en welbespraakt, schrijvers Dimitri Verhulst en Joke van Leeuwen, documentairemaker en toneelregisseur Michiel van Erp, actrice Olga Zuiderhoek en producer bij NTR Marina Blok. Aan Dimitri heb ik de leukste herinneringen: in hotel Arion reed hij beschonken in een rolstoel door de gangen en zelfs de lift liet hij niet ongebruikt. Na afloop van elke film kwam de jury bijeen en werd de film uitgebreid besproken. Van Dis luisterde aandachtig en nam notities. De film die toen unaniem werd gekozen was A Perfect Day, een Spaanse film geregisseerd door Fernando León de Aranoa, met de bekende acteurs Benicio del Toro en Tim Robbins. 

Er waren ook interviews, afgenomen door wijlen Wim Brands, bijvoorbeeld, een vriendelijke man die toch altijd in elk gesprek de diepte zocht, misschien om antwoorden te vinden voor de problemen waar hij zelf mee worstelde. Af en toe zat er een film tussen die ik in normale omstandigheden niet zou hebben uitgekeken en één keer werd Dimitri met een venijnige SSSSTT tot stilte gemaand door een koppel bejaarde dames een rij voor ons, wat hij een half uur later maar al te graag terugdeed toen de dames op hun beurt begonnen te keuvelen. Aan het schudden van hun lellen te zien konden ze dat niet appreciëren. Echter, dit jaar zal het anders zijn. Ook hier gooit corona roet in het eten. Je kunt bijvoorbeeld niet zelf je zitplaats uitzoeken, maar je wordt ‘geplaceerd.’ En wat mij nog het meeste tegen de borst stoot: je mag de zaal tijdens de film niet verlaten, dus ook niet om te gaan plassen. Dat wordt lastig, gezien ik tijdens het filmfestival graag een biertje drink. Allereerst een paar oefendagen blaastraining dan maar.

Mensen, ga ernaartoe! U zult er steengoede internationale films zien die nooit het grote publiek noch de bioscoopzalen zullen bereiken, maar absoluut de moeite waard zijn. U zult er getuige zijn van allerlei awards die worden uitgereikt: de Film & Literatuur Award (Competitie Film & Literatuur), de Prix TV5MONDE (Competitie Vive le cinéma!), de International Student Jury Award en de Youth Jury Award (de prijs van de Jongerenjury). Maar bovenal bent u eens weg uit uw eigen stoffige woonkamer en zit u samen met honderden andere liefhebbers te genieten van een gedeelde filmervaring. Maar eerst blaastraining.