Jan Vantoortelboom

Recensie in de PZC/DeSTem

Meester Mitraillette

Geplaatst op 25 januari 2014 door Jan van Damme

Ik ben aan de vroege kant. Meester Mitraillette, de tweede roman van Jan Vantoortelboom verschijnt pas 14 februari. Maar door omstandigheden op de krant hebben we het interview met de schrijver in Ossenisse afgelopen zaterdag 25 januari 2014 al in de PZC geplaatst. Dat heeft ook zijn voordelen, zo’n vroege signalering. Zeker als het om een goed boek gaat: u kunt nog bijna drie weken uitzien naar de verschijning van een bijzondere roman. En u bent ook in de gelegenheid om de avond van 14 februari in uw agenda te reserveren: dan presenteert Vantoortelboom zijn boek namelijk in de Drvkkery in Middelburg. Toegang gratis. Wie zich aanmeldt via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. maakt kans op een gratis boek. Er worden er die avond twee verloot.

Lees meer: Recensie PZC

Uit de Krant van West-Vlaanderen van zondag 23 februari 2014

Uit de KW-recensie: "De auteur is een rasverteller, hij sleept ons al lezer onherroepelijk mee in het verhaal en hoewel het helemaal niet om een oorlogsthriller gaat, lukt ...het ons moeilijk om het boek even opzij te leggen. Meer zelfs, geregeld vochten we tegen de neiging om via Google Streetview het hoofdpersonage, David Verbocht, op zijn wandelingen doorheen Elverdinge te volgen. We deden het uiteindelijk niet, om onze verbeelding niet te gaan kortwieken. Maar blijkbaar zijn we niet de enigen met die ‘aandrang’, want in het interview van de week in Krant van West-Vlaanderen vertelt Jan Vantoortelboom dat de lokale krant in Zeeland van plan is om een bus in te leggen om met lezers Elverdinge te bezoeken..."

Andere persberichten:

`Een boek waarvan wij alle vier diep, diep van onder de indruk waren.` (Boekverkoperspanel DWDD)

"Vantoortelboom legt in zijn tweede roman zijn ziel bloot en die vertoont, voor zijn leeftijd, verrassend veel jaarringen. Ook zijn proza voelt oud aan en zou niet misstaan tussen dat van Stijn Streuvels en Louis Paul Boon – ‘oud’ is hier dus wel degelijk een compliment. Ook op narratief vlak heeft de West- Vlaming bijgeleerd. Waren in zijn eerste boek de plotradartjes nog duidelijk zichtbaar, dan is ‘Meester Mitraillette’ als een late zomerdag:aanvankelijk bekoorlijk en licht, maar met een bloedrode, diepmelancholische zonsondergang aan het eind." (HUMO 11 maart 2014)

Lees meer: Andere persberichten